Κυριακή 27 Μαρτίου 2011

ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΦΕΥΓΕΙ..... Η ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ ΕΡΧΕΤΑΙ!



Αυτό ακριβώς έπαθα τώρα που γύρισα από Βαρκελώνη.
Μία πόλη που και χωρίς παρέα να χεις ,σ αφήνει…….. ΑΦΩΝΟ παντοιοτρόπως!
Κυρίως, επειδή είναι εντελώς Soureal!!!!
Ας τα πάρουμε όμως από την αρχή…..
Η Πόλη…ναι, με κεφαλαίο το Π, διότι δεν είναι πόλη είναι Ερωτας,
Εχει τουρισμό 12 μήνες τον χρόνο. Ο τουρισμός είναι ΠΟΛΥΣ
Κ κάνει ΝΤΟΥ από ΠΑΝΤΟΥ!!!!!!!!!!!!!!!! Μιλάω για ΟΛΕΣ τις
Φυλές του κόσμου τούτου!
Η ρυμοτομία της, είναι ολοκληρωμένος κάνναβος (για όσους δεν το χουν με
Τους αρχιτεκτονικούς όρους – όχι δεν έχει σχέση με την κάνναβη -  σημαίνει πλήρως τετραγωνισμένη) με 4 λωρίδες – για να μην στριμώχνονται κ στεναχωριούνται οι κάτοικοι)
Κ ποδηλατόδρομους που συνήθως είναι σαν τον δρόμο του σπιτιού μου…..!!!!!
Οι λακούβες δε, κ τα σαμαράκια είναι άγνωστες λέξεις.
Είναι περί τις 2 εκατ/ρια ψυχές, κοινώς οι μισοί από μας, ΜΕ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΥΣ
ΔΡΟΜΟΥΣ!!!!!!!!!!!!! Κ βέβαια είναι χαλαροί , χαμογελαστοί και περπατάνε αργά!!!!!
Τα κτίρια – τα περισσότερα – είναι σαν κέντημα στην πρόσοψη.
Κάθε τετράγωνο κ Μουσείο,
Κάθε δρόμος κ Τapas (τα δικά μας μεζεδοπωλεία – σουβλατζίδικα) και
Πίνουν την Sangria – από το πρωί δεν μασάνε- σε μεγάλα νεροπότηρα με χυμό πορτοκάλι φρούτα φρέσκα κ ΚΑΛΑΜΑΚΙ!!!!!!!
ΔΕΝ ΜΙΛΑΝΕ ΧΡΙΣΤΟ από ξένες γλώσσες, γιατί είναι στ’ αρχίδια τους κ ΚΑΛΑ ΚΑΝΟΥΝ! Ούτε Ισπανικά μιλάνε γιατί είναι Καταλανοί. Μιλάνε δηλ, μόνο άμα τους
απευθύνεις τον λόγο στα Καστιλιάνικα! ¨Όπως μας είπε ένας ταξιτζής, «Στο σχολείο μαθαίνουμε Καταλανικά κ Καστιλιάνικα.» «Κι Αγγλικά?» ρωτάμε εμείς,
«Ε, κάτι λίγα… όχι ιδιαίτερα»…. Χο χο χο!!!!(εμείς για ποιόν λόγο τα χουμε σαν 2η μητρική μας γλώσσα….. κανείς δεν ξέρει…)
Εκεί όλες οι πινακίδες κ τα μενού κ τα προϊόντα στα Σούπερ Μαρκετ είναι μεν σε 2 γλώσσες αλλά Ισπανικές. Εδώ πάλι είναι Ελληνικά – η πρώτη μητρική – και Αγγλικά
η επίκτητη μητρική………(!)
Απ την άλλη άμα δεν μασάς που δεν ξέρεις την γλώσσα, δεν μασάνε κ αυτοι. Παράδειγμα : Θες να πάς κάπου κ δεν μπορείς να μιλήσεις Αγγλικά γιατί εδώ που τα λέμε κ Ελληνικά να μιλήσεις πάλι τα ίδια θα καταλάβουν.
Την Νοηματική ρε φίλε όμως των Μεσόγειων χωρών……….. ΤΗΝ ΜΙΛΑΜΕ !!!!!!!!
Είναι απλό πας σε έναν κ του λες, «Σενιόρε, ειμαι εδώ, πχ στην Placa Catalunya που το λεει κ ο χάρτης, και quiero να παω εδώ, στην Catedral (το λεει κ αυτό ο χάρτης) ,από πού να πάω???? (Δείχνεις με το χέρι, δεξιά αριστερά…)(σημ. το ρήμα quiero = θέλω, το μάθαμε από τα ερωτικά τραγούδια, “te quiero mucho” κλπα. Δεν σας λέω άγνωστες λεξούλες….)
Σου απαντάει ο γλυκούλης, δείχνει ευθεία, κ μουγκρίζοντας σου δείχνει 4 δάκτυλα κ μετά κλείνει την παλάμη στα αριστερά! Εφτασες!
Λες εσύ, μα πρέπει να πάρω ταξί….εδώ είναι μονόδρομος (δείχνεις τ αυτοκίνητα που έρχονται κ δεν κατεβαίνουν προς την κατεύθυνση ) Noooooo Taxi, NOoooooo(δεν σ αφήνει να χρεωθείς βρε!!!!!)  Σου λέει σε 5 λεπτά πας πόδια, σου δείχνει δάχτυλα που περπατάνε….No problem, στο 4 δρόμο στρίβεις αριστερά ! Σου ξαναδείχνει τα δάχτυλα….
Δεν σ αφήνουν παραπονεμένο….. Δεν πα να μην μιλάνε τίποτα……
Μιλάνε την Ανθρώπινη…. Και αυτό φτάνει.  Εμένα μου ‘φτασε για να περάσω καλά,
να φάω ωραία, να πιω του σκασμού, να δω ΤΑ ΚΥΡΙΟΤΕΡΑ μουσεία, να βρω μετρό
και την ανταπόκρισή του….να φτάσω στο Ξεν/χείο… Μέχρι και τον ίδιο ταξιτζή πέτυχαμε ο οποίος μας θυμήθηκε , πάτησε φρένο, κατέβασε τζάμι, μας χαιρέτισε, του είπαμε ότι δεν βρίσκουμε ταξί που να ξέρει τον δρόμο του Ξεν/χείου αλλά ούτε κ το ξεν/χειο….(περασμένες 12)…
Κ απαντάει; Αμα με περιμένετε σε 10 λεπτά έρχομαι να σας πάω (είχε πελάτη)!!!!!!!!!
Εννοείται ότι περιμέναμε, κ εννοείται ότι ήρθε στα 5΄!!!!!
‘Ενας παππούς που με σέρβιρε «μπικίνι» (είναι το τοστ, επειδή το κόβουν σε τριγωνάκια όπως τα μπικίνι, τα λένε έτσι) αφου πλήρωσα κ ειχα αφήσει το μισό τρίγωνο, μου την είπε μες στην γλυκα! Η μετάφραση που κατάλαβα πλήρως, από το ύφος του, πρέπει να ναι η εξής ¨Αυτό δεν θα το φας?»  Του κάνω νόημα ότι φούσκωσε η κοιλιά μου, κουνάει το κεφάλι του απογοητευμένος, κ μου λέει να στο «αμπαλάρω» καπως έτσι είναι το ρήμα, να το πάρεις μαζί σου στην τσάντα σου, να το φας μετά που θα ξαναπεινάσεις…. Γέλασα …..Νο,  muchas gracias, Buenos dias, είπα η αχάριστηκ έφυγα….
Όπως καταλάβατε, γενικότερα σ αυτούς που δεν ξέρουν γρι αγγλικά , έκανα σουπερ διάλογο εγώ στα Ελληνικά , κ όλοι στα Καταλανικά. Μια χαρά τα βρήκαμε.
     Κι  απ την άλλη….. τι να πώ για τα Μουσεία……Τους Καλλιτέχνες που γέννησε αυτή η χώρα,  Τι να πω για το τι είδαν τα μάτια μου? Τι γέμισε την ψυχή μου? Πόσο λίγη αισθάνομαι…..
Είναι τυχαίο που έχει βγάλλει ονόματα με τα πιο Φευγάτα Μυαλά??? Που ήταν τόσο μπροστά απ την εποχή τους? Που μας άφησαν, σε όλους, ένα έργο για Ανάταση ψυχής κ μυαλού?
Θα παραθέσω λίγα μόνο ΘΕΪΚΑ παραδείγματα….κ κάνω όχι μόνο ενός λεπτού σιγή εις μνήμην….. ΚΑΝΩ ΤΟΥΜΠΕΚΙ!!!!
Gaudi…..Goya……Dali……..Picasso….Cervandez……Miro
Calatrava … Almodovar(εν ζωή)…
Και πόσοι μα πόσοι ακόμα!
Viva Espagna! E Muchas Gracias!!!
Barcelona, en mi CoraZon…Para Ciempre!


11 σχόλια:

  1. Το καλό με τα Καταλανέζικα είναι ότι περιέχουν πολλές λέξεις που μοιάζουν με γαλλικές ή ιταλικές. 'Ετσι, αν έχεις μια μικρή εξοικείωση με αυτές τις γλώσσες δεν βρίσκεις πρόβλημα, τουλάχιστον με τις επιγραφές...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γεγονός αναμφισβήτητο, μου θυμισες ένα ακόμα περιστατικό, εκεί που μασούλαγα το "μπικίνι" μου, περνάνε από το μαγαζί μια παρέα Ιταλίδων (περί τα 50-60 έτη ζωγραφισμένα) κ ρωτάνε τον παππου στα Ιταλικά φυσικά από που να πάνε προς τον προορισμό τους. Ο παππους απάντησε στα Καταλανικά κ αυτες ευτυχισμένες ευχαρίστησαν κ εφυγαν προς τον σωστό προορισμό!!!!!!!!
    OOOOOOLEEEEE!!!! OOOOOOLEEEEEE!!!! OOOOOOLEEEEEE!!!!!!ΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑ
    αυτό εννοώ όταν λέω soureal!!!!!!
    κ το σκηνικό, Βράδυ στην Πόλη ως σούπερ cool πόρνη,των μεγάλων πλατειών φίσκα σε νέους κάθε φυλής κ ηλικίας ή ξάπλα ή οκλαδόν ή απλά καθισμένοι να πίνουν να χορεύουν κ να τραγουδούν,οι πλατείες κοινώς μες στην μπίχλα, και το πρωί η ίδια πόλη καθαρή σαν καινουργια!!!!!Λες κ τα προηγουμενα βράδια δεν πέρασε ψυχή!!!!!!
    Και ξανα: OOOOOLEEEEEE!!! OOOOOLEEEEE!OOOOLEEEEE!
    καλη μας μέρα αγαπητε :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. "Ούτε Ισπανικά μιλάνε γιατί είναι Καταλανοί. Μιλάνε δηλ, μόνο άμα τους
    απευθύνεις τον λόγο στα Καστιλιάνικα!"
    Σωστά τα καταλανικά δεν είναι ισπανικά, είναι γνωστό εξάλλου ότι είναι η μητρική γλώσσα των εξωγήινων που εμφύτευσαν τον καρκίνο στο ανθρώπινο είδος...εξ ου και τόσες ιδιοφυίες στην Ισπανία, τυχαίο;;;; δεεεεν νομίζω, απόγονοι των εξωγήινων είναι!!!!!!!
    Καλά ταξίδια!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΧΑΧΑΧΑ!!!! ΣΩΣΤΟΟΟΟΟΟΣ!!!!!! χαχαχαχα!
    Εννοούσα τα γνωστά Ισπανικα....(κ τα Καταλανικά Ισαπνικά ειναι Στελλα μου!!!!) ναι ναι, ειπα κοτσανα... ω ναι! Συγχωρήστε με , έγραφα σε τρικυμία συναισθημάτων κ εικόνων.
    ...Τώρα που το λες.... να ναι εξωγήινοι...ε????? Μα τόσες ιδιοφυίες μαζεμένες.... ΑΑΑΑΑχχχχ Ζηλεύω τρελά....
    Ευχαριστώ για την "ευγενική" επισήμανση
    Καλά ταξίδια σε όλους μας εύχομαι...
    Ειναι ΑΝΑΓΚΗ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Τα Ισαπνικα είναι Ισπανικά επίσης, όσο για την τρικυμία φαίνεται... Έπιασε βροχή και εδώ που είμαι τώρα...
    Αναγκη είναι να γραφεις, γιατί αδειάζεις...
    Μόνο ρε κοπελιά...γραφε με περισσότερη προσοχή. Μας έβγαλες τα μάτια!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Θυμήθηκα ότι με τον Ισπανό (Καστιλιάνο) που συνάντησα (για δουλειές) αυτός μίλαγε καστιλιάνικα (αργά τον είχα παρακαλέσει) κι εγώ ιταλικά, από τα λίγα που ξέρω και συνενοηθήκαμε θαυμάσια... Θαύμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή